dinsdag 6 april 2010

Pur schuim

Van de vele schuimsoorten die er zijn hebben we uiteindelijk gekozen voor Pur schuim
of beter bekend als isolatie schuim.
In ons research pdfje;

PUR-schuim of polyurethaanschuim is een verzamelnaam voor polyurethaanschuimen (polyester - of polyether-schuim). Polyutheraanschuim komt in veel varianten voor.

Waar staat de PUR in PUR-schuim voor?
Polyurethaan, afkorting is dus PUR-schuim.

Hoe komt PUR-schuim tot stand?
Polyurethaan (PUR-schuim) is een kunststof die rond 1937 werd ontwikkeld in Duitsland als antwoord op de nylon van Du Pont. Polyurethaan is een van de meest veelzijdige kunststoffen die er tegenwoordig te krijgen is. Zoals in een van de eerdere posts in onze blog al te zien is dat je het in het dagelijks leven al bijna niet meer kan missen.

Polyurethaan wordt gemaakt uit twee hoofdcomponenten: Polyol en Isocyanaar, ook wel kortweg iso. De iso-groepen gaan een chemische reactie aan met de polyurethaan. De kunststof wordt hierdoor gevormd, er komt warmte vrij. Om van Polyurethaan hardschuim te maken moet ervoor gezorgd worden dat tijdens d vorming van het Polyurethaan ook nog een schuim gevormd wordt. Je kunt het vergelijken met het blazen in je rietje in een glas limonade. Hiervoor wordt voor de PUR-schuim een blaasmiddel gebruikt. Dit is een vloeistof die tijdens de reacties tussen de polyol en het iso door de warmte gaat koken en gasbelletjes geeft.

De binding die tijdens deze reactie wordt gevormd heet de urethaanbinding. De polyol en de iso vormen meerdere groepen, deze worden uiteindelijk aan elkaar geknoopt tot een groot netwerk en zo wordt het uiteindelijke kunststof gevormd. Een kleine cursus chemie als het om de vorming van PUR-schuim gaat.






Waarom wordt er in de bouw vaak gekozen voor dit soort schuim?
Omdat het schuim, die uit de bus gespoten wordt, niet meteen hard is het nog erg flexibel en kan het in de kleinste hoekjes komen, het vult gaten naadloos in tegenstelling tot platen, want het schuim hard pas uit als het in het gaatje gespoten is en kan zo netjes de gaten geheel vullen.

Het ligt aan het soort PUR-schuim die je koopt, wil je een lange of kortere tijd om te drogen. Bij beide methodes zijn er nog altijd voordelen.

Wij kunnen in ons research proces en het maken van het uiteindelijk product profiteren van het feit dat het niet meteen hard is, kun je het schuim nog in verschillende vormen duwen, kun je het in mallen spuiten, kun je er ander materiaal doorheen doen?

Hoe droogt de schuim het best?
Dit gebeurd het beest in droge lucht. PUR-schuim zelf bestaan uit een massa gesloten cellen waarin lucht wordt vastgehouden. Vochtige lucht kan er zo dus niet bij. Prima isolatie dus tegen de regen. Er wordt dan ook wel gesproken van een bepaalde Lambda-waarde, hoe lager deze is hoe hoger de isolatie, maar met de fijne details hoeven we ons niet bezig te houden. Wel weten we dat PUR-schuim de laagste waarde heeft!

Waaruit bestaat PUR-schuim?
PUR-schuim, of ook wel Polyurethaan isolatie bestaat uit twee vloeibare componenten die samen gemengd uit de bus gespoten worden, zodat het schuim, polyurethaan, vormt.


Is het gevaarlijk?
De schuim zelf bevat geen gevaarlijke stoffen, ook geen stoffen die voor irritatie kan zorgen, zorg er wel goed voor dat je handschoenen of plastic gebruikt, want het blijft isolatie en het lijmt goed.

Wat doet men met oud schuim?
Tegenwoordig kan dit gerecycled worden, waarvan men eerst niet goed wist wat er mee gedaan kon worden. Hier kunnen dan weer een aantal nieuwe grondstoffen voor PUR gemaakt worden of ander bouw materiaal.
Hierbij het artikel dat daarover gaat in de Volkskrant;
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article714317.ece/PUR-schuim_krijgt_een_tweede_leven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten